Neden Serbest Bölge?

Serbest Bölge Avantajları - Yatırım Teşvikleri

Türkiye’de yatırım teşvik mevzuatına uyarınca yatırımın yapıldığı il ve ilçe ile üretim yapılacak sektöre göre belirlenen oranlarda indirim ve muafiyet sağlanmaktadır. Yatırım teşviklerinden yararlanabilmek için asgari yatırım tutarı gibi belirli koşulların sağlanması gerekmektedir. Ayrıca bölgesel teşvik sisteminde yatırım bölgeleri 1’den 6’ya kadar gruplanmış olup, indirim ve muafiyetler bu bölgeler bazında farklı oranlarda uygulanmaktadır.

Diğer taraftan, yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlar nedeniyle yapılan harcamaların belgelenmesi ve muafiyetten yararlanılması için başvurulması gerekmektedir.

Yatırım teşvikleri ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir:
https://www.sanayi.gov.tr/destek-ve-tesvikler/yatirim-tesvik-sistemleri

Serbest bölgelerde ise üretici ihracatçılar için tüm vergilerden (kurumlar vergisi, katma değer vergisi (KDV), gümrük vergisi, çalışan gelir vergisi, KKDF) muafiyet bir paket olarak yatırımcılara sunulur. Serbest bölgeler arasında bu muafiyetlerin uygulanması açısından bölgesel ve sektör/ürün bazında bir fark bulunmamaktadır. Ayrıca, serbest bölge faaliyet ruhsatı alınarak çalışmalara başlanması yeterli olup, muafiyetlerden yararlanmak için ayrıca başvuru yapmaya ihtiyaç bulunmamaktadır.

Yine yatırım teşviklerinde vergi indirimleri belirli kalemlerde %50 ye kadar ve süreli olarak uygulanırken, serbest bölgelerde kurumlar vergisi ve gümrük vergileri istisnası % 100 ve süresiz olarak sağlanmaktadır.

Ayrıca serbest bölgede ihracatçılarına tanınan üretimin %85 inin ihraç edilmesi şartıyla tanınan personel gelir vergisi muafiyeti (stopaj), yatırım teşvikleri kapsamında yer almamaktadır.

Serbest Bölge Avantajları - Dahilde İşleme Rejimi

Dahilde İşleme Rejiminde, Türkiye’ye getirilen eşya için vergi karşılığı belirli oranlarda teminat ödenmekte olup, faaliyet sonrası yurtdışı edilecek eşya için Döviz Kullanım Oranı ve fire oranlarının tutturulması gerekmektedir.

Dahilde İşlemede yurda getirilen girdilerden üretilen eşyanın %100 ünün ihraç edilmesi zorunluluğu vardır. DİİB kapsamında üretim ve ihracat işlemlerinin tamamlanması sonrasında Dahilde İşleme İzin Belgesinin kapatılması aşamasında Ekspertiz Raporu gerekmektedir. Bu işlemler her bir Dahilde İşleme İzin Belgesi kapatması için tekrarlanmaktadır.

Dahilde İşleme Rejimi ve uygulamaları ile ilgili detaylı bilgilere aşağıdaki linkten erişim sağlanabilmektedir: https://ticaret.gov.tr/ihracat/mevzuat/dahilde-isleme-rejimi

Serbest bölge faaliyetlerinde ise yatırımcılara tam gümrük vergisi ve KDV muafiyeti, ayrıca başvuru yapılmasına gerek olmadan sürekli olarak sağlanmaktadır.

Ayrıca, serbest bölgelerde faaliyet gösteren üretici ihracatçılar için, DİR kapsamında üretim yapanlara (yatırım teşvik mevzuatı hükümleri hariç) sağlanmayan kurumlar vergisi ve diğer vergi ve haraçlardan muafiyet söz konusudur.

Serbest Bölge Avantajları - Antrepo

Yurtdışından getirilen ve millileştirilmeyecek eşya antrepoda teminat verilmek suretiyle belirli sürelerde depolanabilmektedir. Serbest bölgelerde ise süre kısıtı ve teminat olmaksızın depolama imkanıyla alım-satım yapma imkânı bulunmaktadır. Serbest bölgelerde ayrıca alım-satımı yapılan eşya için etiketleme ve paketleme gibi elleçleme işlemlerine de izin verilmektedir.